Den 24:e januari är ju lite utav en speciell dag varje år. Men i år var den lite extra speciell, för jag fyllde 24 år. 24 den 24:e, ganska coolt. Och jag fick fira min födelsedag i Zambia, det är inte alla som får det. Jag väcktes på morgonen av att Linda kom sjungandes med frukost. Fläkten blåste ut ljuset och myggnätet var lite lagom i vägen, men ändå himla mysigt med frukost på sängen. Jag fick både hemgjord lemonad (gjord av citroner från vår trädgård, närproducerat om något) och toast med hemgjort jordnötssmör, och så kaffe och apelsin. Och futenboa såklart. Finfin frukost alltså. Sedan flöt dagen på som vanligt med sömnadsworkshop och födelsedagsfika, och framåt kvällen åkte finklänningen på och vi åkte till Luanshya för middag på restaurang tillsammans med Steve, Ann, Paul och Becs. Hade det väldigt trevligt, åt indiskt och glass till efterrätt och när jag var så mätt att jag knappt kunde stå, och efter en ofrivillig dansuppvisning inför några zambiska tjejer, då var det dags att åka hemåt. Bra dag alltså.

Bildcredd till Linda
 

Okej, här kommer den. Den fjärde och antagligen sista delen på mat jag testat i Afrika. Om inte februari för med sig en massa nya smaksensationer. Tackar Zambia (och Sydafrika och Zimbabwe) för allt nytt jag har fått testa. Det finns en hel del god mat här alltså, mycket som kan överraska om man bara vågar smaka.

  Skalan går: Dör hellre än äter igen
                     Skulle äta igen om inget annat fanns och jag var tvungen för att inte dö
                     Jovars, ganska gott
                     Alright, vi börjar komma någonstans! Skulle definitivt äta igen
                     Godhetsdöden

-Croc skewers
  Vad: Marinerade bitar av krokodilsvans på grillspett
  Förtärdes var: På Café Zambezi i Livingstone
  Betyg: Godhetsdöden (marinaden hjälpte nog till en hel del)

-Zebra burger
  Vad: En hamburgare. Gjord på zebrakött.
  Förtärdes var: På en restaurang i Victoria Falls Village i Zimbabwe
  Betyg: Jovars, ganska gott

-Jollof rice
  Vad: Ris med blandade grönsaker och kryddor, kallas ibland för afrikansk paella
  Förtärdes var: På Café Zambezi i Livingstone
  Betyg: Jovars, ganska gott

-Ifisash
  Vad: Ett hopkok av bland annat pumpablast och jordnötter
  Förtärdes var: På julmiddag hos familjen Sumabanga, som tillbehör till nshima
  Betyg: Alright, vi börjar komma någonstans! Skulle definitivt äta igen.

-Mangosoppa/mangokräm
  Vad: Precis vad det låter som, soppa och kräm gjord på mango från vår trädgård.
  Förtärdes var: Hemma i vårt kök.
  Betyg: Godhetsdöden

 
Svansen på en sån här åt jag alltså.
 
Och där borta går massa zebror. Räcker till många zebra-burgare.
 

Mpongwe i januari kan sammanfattas med ett ord – regn. Om vi trodde att regnsäsongen började på riktigt i november hade vi fel. Det är nu den verkligen har satt igång. Det går sällan en dag utan regn. Ibland regnar det så kraftigt att man är förundrad över att taket inte rasar in. Regnet gör också att graderna sjunker och det blir kallare. Jag tar ofta på mig en kofta på morgonen för att jag fryser. Häromdagen drog jag till och med på mig ett par strumpor. Jag har tydligen vant mig vid att ha 35 grader varmt varje dag, så nu när temperaturen ligger på dryga tjugo grader går jag runt och huttrar och fryser om tårna. Januarivädret är alltså ingen höjdare i Zambia heller (såvida man inte är lantbrukare, då är det exceptionellt bra väder just nu). Jag som trodde att jag skulle kunna fly ifrån det trista vädret i Sverige, men januarikänslan verkar infinna sig vilket land man än befinner sig i. Tur att man har en födelsedag mitt i det här som lättar upp stämningen lite.