Idag har jag varit en zambisk jordbrukare. Klockan sju följde jag och Linda med Anna Sumabanga till familjens fält. Vi skulle få vara med och odla majs! Eller maize som de skulle säga. Dagen till ära hade de fått låna två kor, annars gör de allt för hand. Inga stora, fancy maskiner här inte. Så när korna hade plöjt en fåra i jorden var det vår uppgift att gå efter och strö majsfrön och gödningsmedel (som också såg ut som något sorts frö). Först fick jag strö ut majsfrön, men det var jag tydligen inte tillräckligt snabb med så då fick jag gödningsmedlet istället. Då fick jag revansch, för Avara sa då till mig att ”you do it like a professional”. Hörde ni det? Jag är alltså proffs på att strö ut zambiskt gödningsmedel. Det är inte alla som kan skriva det på sitt cv. Och för att jag ändå var en sorts bonde idag så skaffade jag mig givetvis en charmig bonnabränna. Ska det va så ska det va.

Och inte var arbetsdagen slut efter de timmarna i solen, på eftermiddagen var det som vanligt dags för sömnadsworkshop. Nu är alla skjortor klara! Bara lite knappar som ska sys i, sen är det byxor och kjolar som gäller. För att fira att det svåraste var klart bjöd Linda på kanelbullar. Mycket uppskattat! Snart börjar nog Zambia att anamma fika-kulturen här också.

 
 

1 kommentarer

morfar

03 Dec 2016 17:29

Vilken tjej du är. Jag har varit tveksam om jag fått iväg några kommentarer. Tydligen har något åkt iväg. Vi är nu inne i advent. Lite snö på marken, tända ljus i fönstren och allmänt lite jullikt.
Temperatur kring noll. Du har väl inte glömt hur en härlig decembermorgon kan vara i Russnäs och dess närhet. Ha det så bra önskar morfar

Kommentera

Publiceras ej